Regionteater väst spelade upp en pjäs om rösträtt.

Teater om rösträtt för Boråselever

3:47 min

I höst är det val. Med anledning av det turnerar Regionteater väst runt bland sjundeklassare med en klassrumsföreställning om rösträtt. I dag hade turen kommit till Särlaskolan i Borås.

Det var ett förvånat klassrum på Särlaskolan som under torsdagen möttes av tre politiska karaktärer. Högerspöket, mittextremisten och vänstertomten meddelade sjundeklassarna att dagens planerade föreställning var inställning. På grund av elevernas uppförande. Alldeles enligt manus.

Regionteater västs pjäs "Rösträtten" är en ambulerande klassrumsföreställning som, förutom att ta upp frågor som demokrati och rösträtt, även ska fungera som en diskussion där kommunikationen med de 13-åriga eleverna är minst lika viktig som manuset.

– Vi vill provocera eleverna lite, säger Michael Engberg som spelar mittextremisten. Vi skuldbelägger eleverna lite i början. Vi vill få i gång diskussion.

Just nu är teatern ute på en tre veckor och 16 föreställningar lång Boråsturné där elever från fem olika skolor lär sig hur valprocessen ser ut. Men även bli medvetna om politik.

Lisbeth Johansson spelar det så kallade Högerspöket. Hon märker av stor skillnad bland elevernas medvetenhet.

– Vi säger ju aldrig vilken politisk härkomst vi har. Men det var några tjejer som hade listat ut att du är moderat, du är sosse och du är sverigedemokrat. Då tänkte jag: "Clever girls.".

Förutom Särlaskolan spelas "Rösträtten" även på Sandgärdskolan, Fristadsskolan, Erikslundsskolan och Daltorpsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista