Lördagen i Kinna kommer att gå i regnbågens färger, bild från Prideparade i Stockholm. Foto: Erik Mårtensson/TT
MARK

Stor uppslutning för mini-Pride i Kinna

1:28 min

Trakasserierna mot ett homosexuellt par i Mark i förra veckan har fått många att reagera. Imorgon hålls en manifestation i Kinna mot hatbrott, och den har fått stort genomslag.

Det var i början av förra veckan som någon eller några ristade in ordet bög, könsord och även ett hakkors på det homosexuella parets bil i Mark. Enligt paret var det inte första gången de blev utsatta för trakasserier.

Upprop på Facebook
Händelsen fick stor uppmärksamhet och spred sig som en löpeld på Facebook sedan den ene mannens dotter där berättat om vad som hänt.
En av de som reagerade starkt på händelsen är Marie Danielsson, lärare på en högstadieskola i Mark. Hennes reaktion blev att ta initiativ till en manifestation för kärlek och mot hat i Kinna på lördag.

– Det har spritt sig något enormt, det är så häftigt. Jag är personligen inte ute efter att tvinga på mina åsikter på någon, men vi måste ändå vara överens om att vi i ett civiliserat samhälle så respekterar vi varandra och varandras rättighet att leva våra liv i fred, utan att behöva bli trakasserade, punkt slut, säger Marie Danielsson.

Viktigare i en mindre ort
RFSL ordförande i Göteborg är en av talarna på lördag, även Marks kommunalråd Lisa Dahlberg kommer att delta.

Initiativtagaren Marie Danielsson tror att det är extra viktigt att stå upp mot hatbrott i en mindre ort.

– Fördomar finns överallt, många gånger handlar det om okunskap. Jag pratar jättemycket om det här med mina elever, de är jättenyfikna och ställer frågor som "hur gifter man sig som homosexuell", de har inga homosexuella i sin närhet och tror att det är konstigt, vilket det ju inte är, säger Marie Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista