Svenska dagstidningar - lokalpress. Anders Wiklund/TT.

Dagspressen fortsätter backa

Det är minustecken kors och tvärs när TS beskriver dagspressens utveckling i fjol. Mer positiv är utvecklingen för lokala gratisblad och tidskrifter.

Krisen för dagspressen har präglat de senaste redovisningarna av tidningsstatistik från TS. Men någon klar bild över hur det gick för de största drakarna 2013 får vi inte.

Sedan några år lämnar Aftonbladet, DN och Dagens Industri inte siffror till TS. Inför årets redovisning har även Expressen med GT och Kvällsposten hoppat av.

"I en ny medievärld måste allt vägas samman och vi måste få enighet i branschen om hur exempelvis upplaga ska värderas", skrev Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i sin blogg på torsdagen.

För övrig storstadspress pekar pilarna nedåt: Göteborgs-Posten 191 000 exemplar per utgivningsdag (-5,2 procent), Svenska Dagbladet 159 700 (-8,8),

Sydsvenskan 100 400 (-3,9 ) och Skånska Dagbladet 26 600 (-1,1).

I en analys av tidningsmarknaden i TS Magasin är en av slutsatserna att det inte är printmediet generellt som har problem, utan affärerna kopplade till den betalda dagliga papperstidningen. Tiotusenkronorsfrågan för många tidningsdirektörer är: Hur ska mixen av print och digitalt se ut?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista