Foto: Simon Leijnse/SR
VÄSTRA GÖTALAND

Influensan slår till i Västsverige

1:36 min

Svininfluensan har tagit ordentligt fart i Västsverige senaste veckan. Nu uppmanar regionens smittskyddsenhet personer i riskgrupperna att vaccinera sig.

Årets influensa är H1N1-viruset, alltså svininfluensan som det massvaccinerades mot 2009. Men eftersom det nu har gått ett antal år så uppmanas nu personer som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig igen.

– Vi som vaccinerade oss 2009 har haft ett bra skydd till och med förra säsongen, men nu börjar halten av antikroppar sjunka och då är det risk att man kan få infektionen även om man vaccinerade sig 2009, säger Eva Lindhusen Lindhé - biträdande smittskyddläkare i Västra Götaland.

Gravida ny riskgrupp
Till de grupper som har större risk att bli allvarligt sjuka hör bland andra äldre och personer med olika sjukdomar eller nedsatt immunförsvar.

Dessutom har efarenheter från förra årets influensa lett till att också gravida kvinnor från och med i år rekommenderas vaccin.

– Det var väldigt många fler fall än förväntat med gravida som blev allvarligt sjuka och hamnade på intesivvårdsavdelningar med respirator och liknande. Så gravida tillhör från och med i år riskgrupperna. Från månad tre i graviditeten och framåt bör man vara influensavaccinerad.

Inte samma vaccin
Vaccinet som numera ges mot H1N1-viruset är inte samma som vid pandemin 2009, betonar Eva Lindhusen Lindhé.

– Det ämne som gav biverkningarna med sömnsjuka finns inte i det här vaccinet. Däremot skyddar det bra mot att bli allvarlig sjuk i influensa och mot att få lunginflammation om man är äldre. Därför anser vi att det är ytterst viktigt att riskgrupper fortfarande vaccinerar sig om man inte har gjort det hittills.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista