1 av 2
Kristiina Luoto Virtanen. Foto: Maria Hansson
2 av 2
P4 Sjuhärad tittar närmre på minoriteter.
TEMA MINORITETER

Vägras skolskjuts - missar finskan

1:29 min

Borås stad upptäckte till slut att elever som har hemspråksundervisning på andra skolor än hemskolan har rätt till skolskjuts även dit. Trots det nekas 10-åriga Amanda skolskjuts.

Under tre år fick Amandas farfar skjutsa henne till hemspråksundervisningen i finska. Men han orkar inte längre. Borås stad hade inte heller uppfattat att skolskjutsreglerna i skollagen även gäller hemspråksundervisning.

"Vem ska belastas om något händer?"
Men när detta misstag konstaterats fick tioåriga Amanda ett busskort av Borås stad för att själv ta sig till och från undervisningen.

– Då försöker man i Borås kommun att påstå att man kan jämställa linjetrafiken med upphandlad skolskjuts och det tycker jag är jättekonstigt därför att det finns ju helt andra regler för hur chauffören ska jobba när han har skolbarn med sig, säger Amandas mamma Kristiina Luoto Virtanen. 

– Det kommer ju inte linjetrafikens chaufför vara medveten om, att det sitter en skolelev där när bussen är fullpackad med andra människor. Hur har de tänkt sig att han ska ha översikt över henne? Och vem ska belastas den dagen något händer?

Kommunens ansvar
Säkerheten under resan för de barn som har rätt till skolskjuts är kommunens ansvar. Borås stad uppger dock i ett yttrande till skolinspektionen att Amanda kan åka med linjetrafiken. Det innebär, förutom otydligheten i vem som har ansvar för hennes säkerhet, att hon efter sin finskalektion ensam får vänta på bussen till hemmet i Seglora i 40 minuter.

– Det har inneburit att Amanda nu inte läser finska, säger Kristiina Luoto Virtanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista