1 av 2
Soraya Post som suttit med i två statliga utredningar om mänskliga rättigheter, diskriminering och utanförskap reagerar starkt på Vara kommuns agerande. Foto: Maria Hansson
2 av 2
P4 Sjuhärad tittar närmre på minoriteter.
TEMA MINORITETER

Soraya Post (FI) tvingades utredas innan hon fick börja skolan

2:26 min

Som rom har livet för Soraya Post inte alltid varit en dans på rosor. Som liten tvingades hon genomgå en sinnesundersökning för att få gå i skolan som alla andra.

Har du sållats bort när arbetsgivaren hört ditt namn, eller mörkar du din bakgrund? Denna vecka fokuserar vi på minoriteterna och vi vill ha din berättelse.
Ring 033-177545, eller maila p4sjuharad@sr.se.

Soraya Post är språkrör för romer både i Sverige och på Europanivå. Hon blev i början av februari vald som förstanamn för Feministiskt Initiativ i det kommande EU-valet. Hon har bland annat uttala sig i media i samband med avslöjandet om skånepolisens registrering av romer som synliggjordes i höstas.

Men resan fram tills idag har inte varit enkel. Som liten hade hon hela samhället mot sig.

– Att jag har varit utanför och inte varit genuint svensk, det har jag nog känt sen den dag jag föddes. Dels så fick inte min mamma inte lov att föda mer än mig och min bror för sen blev hon tvångssteralisead och de gjorde en tvångsabort på henne i sjunde månaden. Sen när jag skulle börja skolan ville de inte ha mig där så då fick jag genomå en stor sinnesundersökning och efter det utlåtandet fick jag gå i skolan för att jag var enligt honom väl förberedd, säger Soraya Post.

– Man försökte undanhålla att man var rom, även om alla visste. Egentligen gick det inte att underhålla utan man försökte spela det spel som pågick. Försöka göra så gott ifrån sig som man kunde. Det var verkligen en press att prestera mer än alla andra.

– Det var nog år 2000, när vi blev erkända som en svensk minoritet, som var den första gången jag började känna mig som svensk på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista