En asteroidgruva som ett annat företag, Deep Space Industries, föreställer sig den. Foto: Deep Space Industries
VETENSKAP

Vill starta gruvor i rymden

2:00 min

På asteroider och på månen finns massor av metaller och ämnen som kan vara värdefulla. Nu söker flera privata företag investerare för gruvverksamhet i rymden.

Ett sånt företag är Shackleton energy company och deras VD Dale Tietz menar att tiden nu är perfekt för entreprenörer att lämna jorden.

– Nu är den perfekta tiden för entreprenörer att lämna jorden, för att göra bra saker, säger Dale Tietz.

Affärsidén är att utvinna det vatten som man tror finns vid månens kalla poler. Och sedan ska det transporteras system av fabriker i omloppsbana runt jorden. Där det ska spjälkas till syre och väte, för att sedan ska säljas som raketbränsle.

Det kostar runt 350 000 kronor per kilo att skicka ut någonting från jordens dragningskraft, och då vill man inte ha med onödig vikt. Om Dale Tietz företag kan producera en bränslet i billigare i rymden än vad det kostar att skicka upp från jorden så kommer framtidens satelliter och rymdraketer på väg ut i solsystemet vilja stanna till hos Shackletons och tanka.

– De kommer komma till oss, så fixar vi allt och fyller på tanken, säger Dale Teitz

Planen är att första leveransen bränsle ska säljas inom 10 år. Och företaget är faktiskt ett av flera, med namn som Deep space industries och Planetary resources, som letar efter investerare som tror på naturresurser från rymden.

Förutom vatten så lockar metaller som platina från asteroider och gasen Helium tre på månen. Alla är alla ovanliga på jorden, och kan därför vara mycket värdefulla.

Några rika investerare, som Googles VD, Larry Page har redan satsat pengar på rymdindustrin. Men alla tror inte på affärsplanen. Peter Rathsman är teknisk chef på sattelitföretaget OHB Sweden och menar att det kommer bli allt för kostsamt.

– Uppskjutningskostnaden är astronomisk fortfarande. Och så länge den är så hög kommer ingen på kommersiell basis kunna ta ner någonting från rymden, säger han.

Något som är kostsamt för till exempel NASA är utreda och minimera risker.  Dale Tietz menar de kan få ner kostnaden genom att bara samarbeta med privata företag som vågar chansa lite mer. Utan att bli dumdristiga, så är de villiga att ta större risker.

– För att komma fört på marknaden, precis som tidigare generationer av entrepenörer... De tog risker, det ska vi också göra.

Även risker för människors liv?

– Det finns alltid risker, sånt är livet. Det konstaterar Dale Tietz, VD för Shackleton energy company.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista