Sjöboskolan där Amanda brukade läsa finska. Foto: P4 Sjuhärad.
TEMA MINORITETER

Låst läge om skolskjuts till hemspråk

Skolchef: Okej enligt våra säkerhetskrav
1:28 min

Borås feltolkade lagen om skolskjuts för 10-åriga Amanda, och när man äntligen agerade gjorde man fel menar hennes mamma. Skolchefen står på sig - hon ska åka vanlig buss.

Borås stad har feltolkat skollagen gällande rätten till skolskjuts vid modersmålsundervisning.

Felet har åtgärdats men Kristiina Luoto Virtanens 10-åriga dotter Amanda läser idag ingen finska eftersom hon erbjudits ett busskort för linjetrafik istället för skolskjuts. Hennes föräldrar känner sig inte trygga eftersom kraven på en upphandlad skolskjuts är andra än om elever åker med linjetrafiken.

– Bedömningen är ju då att det är tillfyllest enligt de säkerhetskrav som vi ställer och det gör vi ju utefter barnets ålder och hur linjetrafiken går, säger Hayne Hedin, skolchef i stadsdel väster i Borås.

Vid vilken ålder är det okej att åka linjebuss istället för skolskjuts?

– Det kan variera litegrand, men det här barnet går ju i fyran och då är bedömningen att det är helt okej med linjetrafiken.

Har sett över rutinerna
I april förra året fick Borås kritik för att elever inte fick skolskjuts till modersmålsundervisningen när den äger rum på andra skolor. Enligt Hayne Hedin är det en tolkning som funnits länge i kommunen men efter skolinspektionens kritik har Borås stad sett över sina rutiner.

– Efter det blev vi ju varse den här delen och har rättat till det, säger Hayne Hedin.

Men Kristiina Luoto Virtanen känner sig inte lika säker på att upplägget kommer att fungera. Hennes dotter läser inte finska idag, eftersom det skulle innebära väldigt långa dagar, med lång restid och lång väntetid. Hon saknar dessutom mobiltelefon och har därför ingen möjlighet att höra av sig om något inträffar eller om lektionen är inställd.

– I detta fallet vill Hayne Hedin att Amanda ska klara av dessa situationer själv, hon kommer inte att kunna ta kontakt med oss föräldrar, hon har ingen mobiltelefon. Vad som helst kan ju hända henne på vägen, säger Kristiina Luoto Virtanen.

Sonen missade också finskaundervisningen
Kristiina Luoto Virtanen tillägger också att det var samma problem när hennes son var liten. Han var sex, sju år när man från Borås stads sida ansåg att han kunde ta sig på egen hand till Trandaredskolan. Av den anledningen gick han aldrig på finskalektionerna vilket inneburit att han idag inte kan så mycket finska.

Hela veckan fokuserar vi på minoriteter och vi vill ha din berättelse.
Har du sållats bort när arbetsgivaren hört ditt namn, eller mörkar du din bakgrund?
Ring 033-177545, eller maila p4sjuharad@sr.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".