1 av 2
Det samlades en del folk på Ribbingsgården idag för att protestera. Foto: Maja Jerosimic.
2 av 2
Mona Krii talar på mötet på Ribbingsgården. Foto: Maja Jerosimic.
BORÅS

Protest på Ribbingsgården, men förbundsstyrelsen dök inte upp

1:18 min

Ett 40-tal personer samlades idag på Ribbingsgården i Borås för att protestera. Planen var att konfrontera handikapporganisationen DHR:s riksorganisation, men de kom aldrig.

Bakgrunden är en infekterad konflikt mellan DHR:s tidigare Boråsavdelning och förbundet i Stockholm. Det ledde till att boråsavdelningen bröt sig loss och bildade en egen förening med syfte att driva vidare Ribbingsgården på egen hand.

Så blev det inte. Ribbingsgården togs istället över av DHR:s distrikt med en mer begränsad verksamhet än tidigare.

Ockupation kom av sig
Mona Krii från den numera självständiga Boråsavdelningen utan egen lokal var en av initiativtagarna till protesten idag.

– Det var vi gamla från styrelsen som tog initiativet. För att vi hade hört att de skulle komma från Stockholm och Vändersborg idag, säger hon.

– Planen var att ockupera Ribbingsgården av något slag och visa var vi står. Men tydligen har de fått reda på det här utav någon - de har inte kommit hit, säger hon.

Men vet ni att de skulle komma hit och att det inte bara var ett rykte?

En av dem hade sagt att de skulle ha ett möte här idag, säger Mona Krii.  

Det blev alltså ingen konfrontation med DHR:s ledning på Ribbingsgården idag.
När P4 Sjuhärad ringer DHR:s kansli i Stockholm så är svaret att det inte alls fanns några sådana planer. En ombudsman från DHR:s riksförbund har visserligen besökt Borås idag, men i ett helt annat ärende.

Infekterad konflikt
Om det är ett missförstånd att Ribbingsgården skulle få besök av DHR:s styrelse eller ett medvetet illvilligt rykte som spridits med syfte att smutskasta förbundet, är kanske svårt att veta. För det är en infekterad konflikt det här, en soppa beskriver någon på förbundet det. 

I höstas kritiserade förbundsstyrelsen boråsarna för att inte syssla med den verksamhet de borde på Ribbingsgården.

Framför allt vände de sig emot vad de kallade en cateringverksamhet som de anser är affärsverksamhet utanför DHR:s ramar.
Det slutade med att boråsarna bröt sig loss och bildade en egen förening som skulle driva Ribbingsgården vidare. Men så blev det inte. Istället saknar nu DHR i Borås en styrelse efter ett turbulent årsmöte där flera deltagare inte fick rösta på grund av att de inte betalt årsavgiften i tid. 

Oklar framtid
För de andra föreningar som nyttjar lokalen är det nu oklart hur framtiden på Ribbingsgården ser ut. Åke Johansson representerar Borås trädgårdssällskap och deltog i mötet idag. 

– Det är en fantastiskt bra lokal och vi vet inte hur det blir för vi får ju så olika svar, säger han.

Fotnot. Efter att det här inslaget gjorts så kom det till P4 Sjuhärads kännedom att några personer från DHR:s distrikststyrelse samt förbundets ombudsman faktiskt besökte Ribbingsgården i alla fall, fast på eftermiddagen. Men de möttes då inte av den folkmassa som ju samlats på förmiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista