1 av 2
Bäckaryds förskola. Foto Joel Wendle
2 av 2
Den här veckan tittar P4 Sjuhärad närmre på Sveriges minoriteter och hur de lever.
TEMA MINORITETER

Glatt firande av Sverigefinnars dag

3:57 min

Hoppande kaniner, snö på vintern och vajande flaggor. När finska avdelningen på Bäckaryds förskola övar inför dagens firande av Sverigefinnarnas dag variar ämnena.

I dag är det Sverigefinnarnas dag. Det firas bland annat på Folkan i Borås där det Sverigefinska arvet hyllas. En av akterna kommer från Bäckaryds förskola där barnen från den finska avdelningen kommer att uppträda med traditionell finsk sång.

När P4 Sjuhärad kommer på besök tränar barnen, som är mellan ett och fem år, på de fyra finska sånger ska framföras som handlar om allt från snö på vintern till hoppande kaniner.

Sälen, eller Hylje som avdelningen också heter, har funnits sedan 2012 och samlar barn från hela Borås. Ser man på Hylje utifrån kan verksamheten te sig som vilken svensk förskola som helst. Barnen ritar, leker och sover middag.

Skillnaden här är att allt görs utifrån ett finsk perspektiv. Pratar man om djur inkluderar man det finska djurlivet. Film och böcker kommer från Finland. Och språket är naturligtvis bara finska.

Erja Alho är pedagog på Hylje. Hon tycker det är viktigt att barn får chansen att gå i finska förskolor.

– Det är för språkets skull. Man för vidare hemspråket och det har de nytta av när de blir vuxna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista