1 av 2
Stadsodling, eller Urban Farming som det heter i Chicago där den här bilden är tagen. Foto: Brian Kersey/AP/TT.
2 av 2
Kai Jacobson, verksamhetsstrateg på AB Bostäder. Foto: Maria Hansson
BORÅS

Stadsodlingstrenden har nått Borås

1:34 min

Ikväll hålls uppstartsmöte för stadsodling på Hässleholmen i Borås. Tanken är att skapa gemenskap genom att ge de boende större möjligheter att odla själva.

– Det har alltid funnits odlingsintresse på många ställen. Nu har det kommit mycket från New York och andra platser där man sett att man kan odla på många olika sätt även i stadsmiljö, säger Kai Jacobson, verksamhetsstrateg på AB Bostäder. 

– Det har börjat sprida sig runtom i Sverige och även i Borås har intresset varit stort. Det har varit uppe i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen att man vill på något sätt uppmuntra både bolag, förvaltningar och nämnder att prioritera stadsodling.

Satsningen är ett samarbete mellan bland andra AB Bostäder, Borås stad och naturskyddsföreningen.
På Norrby har man kommit något längre än på Hässleholmen. I början av mars hålls där ett andra möte med alla som anmält sitt intresse om hur stadsodlingen kan tänkas gå till rent praktiskt.

Vi står på Hässletorg, vart skulle man kunna tänka sig att folk kan odla här i framtiden?

– På Hässleholmen är det väldigt tacksamt för här finns väldigt många gräsytor och man kan ju tänka sig att man använder en liten del av det. För det handlar också mycket om att skapa nya mötesplatser, säger Kai Jacobson på AB Bostäder.

– Odlandet har ju många sidor, det ena är att man kan känna att man får påverka vad man vill äta men också att det har mycket gemenskap. Trivsel och gemenskap, en social hållbarhetsfaktor ska man inte underskatta i detta.

Uppstartsmötet hålls i Vi-kontoret på Hässletorg klockan 18 ikväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista