Kommunalrådet Eva Johansson och kommunchefen Magnus Nilsson är glada åt årets resultat. Foto: Jan-Åke Thorell

Trendbrott i Svenljungas ekonomi

Eva Johansson (C): Väldigt glädjande
1:39 min

Från att ha gått back i flera år visar 2013 års bokslut i Svenljunga på ett litet plus. En orsak är att det senaste årets slit och neddragningar nu börjar ge effekt.

Svenljungas kommunalrådet Eva Johansson (C) är lättad.

– Det är naturligtvis väldigt glädjande och tillfredsställande att vi nu kan gå in en fas av återhämtning. Vi har också ett betydligt bättre utgångsläge inför 2014.

Om man bortser från pensionsskulden har Svenljunga gått med en miljon kronor i överskott under 2013 i stället för ännu ett budgeterat underskott på åtskilliga miljoner kronor.

Förbättringen tillskrivs till stor del de sparpaket som genomförts under året, och Eva Johansson ger en eloge till de anställda i kommunen som bidragit till det goda resultatet.

Kommunchefen Magnus Nilsson är inne på samma linje.

– Förhoppningen är att sparåtgärderna inte märkts lika mycket hos våra kunder som det faktiskt har känns hos våra medarbetare, säger han. De har slitit ordentligt under året.

Nu är förhoppningen att de 35 miljoner kronor som Svenljunga har i skuldryggsäcken ska betalas tillbaka på tre år, och inte fem som man sagt tidigare. Så utmaningarna finns fortfarande kvar.

– Utmaningen är att fortsätta på den inslagna linjen, säger Eva Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".