Kaffebönor från Guatemala. Foto: Moises Castillo/TT
KONSUMENT

Hur har ditt kaffe och din choklad producerats?

6:15 min

Enligt Fairtrade Sverige kommer 80 procent av kaffet från lågavlönade som arbetar under slitsamma förhållanden. Fairtrade vill nu att svenskarna blir mer medvetna.

Idag har många kaffe- och kakaoodlare det tufft. Klimatförändringar skapar regnperioder och torka som inte är gynnsamt för odlingarna.

Tufft för bönderna
Magdalena Streiffert är generalsekreterare för Fairtrade i Sverige och hon berättar att 80 procent av kaffeproduktionen i världen i dag bedrivs av små familjejordbruk. De lever under svåra sociala och ekonomiska förhållanden.

– Det är en orättvis handel med kaffe. De som faktiskt gör det hårda arbetet får inte del av de vinster som görs inom handeln, det är mellanföretagen som tjänar de stora pengarna.

Vardagen som en konventionell kaffeodlare innebär i många fall att barnen inte har möjlighet att gå i skolan, familjerna har dåliga bostäder, det är inte säkert att de har rinnande vatten.

Dessutom finns stor okunskap om bekämpningsmedel, vilket innebär att miljö- och hälsoskadliga bekämpningsmedel används, berättar Magdalena Streiffert.

Certifierat fungerar
Det finns flera certifieringar som hjälper odlare av kaffe och kakao, Fairtrade och Rainforest Alliance är några exempel. Och man gör stor skillnad att välja certifierade produkter, menar de båda organisationerna. 

– De som odlar får ersättning som täcker produktionskostnaden, en hållbar produktion och en premie för att utveckla lokalsamhället. Bygga skolor och utbilda barnen och kanske kan de vidareutbilda sig så att de själva kan ta sig ur fattigdom. Det är ungefär 10 öre dyrare per kopp med fairtrademärkt kaffe och det gör väldig skillnad., säger Magdalena Streiffert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista