1 av 3
Med ett par 3D-glasögon på kan man undersöka bland annat hjärtat. Foto: Maria Hansson
2 av 3
Sandhultskolan. Foto: Maria Hansson
3 av 3
Irene Ehrnholm. Foto: Maria Hansson
BORÅS

3D-tekniken kliver in i klassrummen

1:34 min

På Sandhultskolan utanför Borås har ny digital 3D-teknik precis presenterats för elevernas föräldrar. Nu kan eleverna zooma in i ett hjärta, och vrida på det i 3D på tv:n.

– De har ju försökt att skapa det så verkligt som möjligt. Då har man med pulsen, hjärtslagen, så att man ser hur allt hänger ihop. Här kan man bygga på med revbenen och musklerna så att man ser när diafragman jobbar och när hjärtat pumpar, säger Irene Ehrnholm som är ansvarig för satsningen på skolan.

I ett rum på Sandhultskolan visar Irene Ehrnholm upp en digital 3D-modell av kroppen på platt-tv:n. Med 3D-glasögon på styr hon in i kroppen med en liten kontroll, och vrider och vänder på perspektivet.

Underlättar inlärningen
I den teknik som används på Sandhultskolan finns, än så länge, kroppen, matematik och geografi. Men tekniken är relativt ny och det kommer att komma nya moduler hela tiden.

En europeisk studie som leddes av forskaren Anne Bamford under 2011 och finansierades av Texas instruments visade att 3D-undervisningen underlättade elevernas inlärning. Eleverna var mer uppmärksamma och deras resultat förbättrades.

Vill öka måluppfyllelsen
– När man har tittat färdigt på det här så ökar intresset har man sett i den här forskningen som Anne Bamford har gjort. Eleverna behåller fokus mycket längre under lektionerna. Så i slutet på lektionerna när eleverna ofta är trötta så har de fortfarande uppe koncentrationen och nyfikenheten, säger Irene Ehrnholm.

– Tanken är väl egentligen att försöka höja måluppfyllelsen och lustfylldheten och få eleverna fokuserade, mer intresserade. Att få igång ett djupare tänk hos eleverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista