Åsa Bertilsson, huvudskyddsombud på SÄS. Foto: Marcus Ålsnäs P4 Sjuhärad
BORÅS

Riskabel sköterskebrist på SÄS

1:35 min

Det kan vara livsfarligt att få vård på sjukhus efter enklare operationer om sjuksköterskorna är för få, visar en ny europeisk undersökning. På SÄS i Borås är bristen på sjuksköterskor stor.

Risken att dö efter ett kirurgiskt ingrepp är större på sjukhus där sjuksköterskorna har ansvar för många patienter.

Södra Älvsborgs Sjukhus är ett sjukhus där sjuksköterskorna inte är tillräckligt många, SÄS saknar idag ett 40-tal sjuksköterskor runt om i verksamheten.

– Du hänger hela tiden på en hårsmån från att något ska hända, säger Åsa Bertilsson på Vårdförbundet som är huvudskyddsombud på SÄS, och syftar på sådant som kan påverka patientens säkerhet.

En omfattande undersökning som gjorts i nio europeiska länder visar att patienter som vårdas på sjukhus efter vanliga kirurgiska ingrepp som till exempel höft- eller knäoperationer, löper ökad risk att dö om sjuksköterskorna där är dåligt utbildade eller har ansvar för många patienter.

Det uppger den brittiska medicintidskriften The Lancet i dagens upplaga.

Forskarna har följt mer än 26 000 sjuksköterskor och deras mer än 400 000 patienter som genomgått sådana operationer.

Det gör studien till den största som någonsin gjorts av hur sjuksköterskornas arbetsvillkor påverkar patientsäkerheten.

Men trots den ansträngda situationen på SÄS anser Åsa Bertilsson att arbetet med patientsäkerheten är omfattande och att det inte är farligt att vara patient där:

– Man sträcker sig så långt för att inget ska hända med våra patienter. Du hoppar över rasten du går inte på toa du går inte ens hem för att vara riktigt ärlig. Du gör så jättemykcet och sätter din egen hälsa i fara för att patienten aldrig ska råka illa ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista