Boråsbon Jonas Liberg när han tävlade med det lettiska bidraget i Eurovision 2008. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
EUROVISION SONG CONTEST

Liberg utkastad från Eurovision

0:42 min

Fram till igår hade låtskrivaren Jonas Liberg från Borås ett bidrag med i Rumäniens Melodifestivalen. Plötsligt plockades alla låtar med utländska låtskrivare bort.

– Eurovision blir större och större i de forna östländerna, det växer och växer och de hade i år öppnat upp för utländska låtskrivare, artisterna måste vara från Rumänien, berättar Jonas Liberg.

Låten som han varit med och skrivit hade gått till den Rumänska finalen den 1 mars, men igår fick han beskedet att bidraget inte får vara med.

– Helt plötsligt så väljer de att plocka bort alla låtar med utländska låtskrivare, vi har inte en aning om varför, det är lite politik.

Eftersom låtbidraget redan blivit offentligt är det nu förbrukat i Eurovisionsammanhang. Fast den svenska melodifestivalen var aldrig aktuell för Jonas, som inte skickat in något bidrag dit på tre år.

– Vi är i Christer Björkmans frysfack känns det som, och man tappar sugen när man inte får gehör för sina låtar, säger Jonas Liberg.

Han tävlade 2008 med ett bidrag i Lettlands melodifestival. Låten "Pirates of the sea" slutade på en 12 plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista