Foto: Fredrik Sandberg/TT
KALIBER GRANSKAR

Brist på gode män skakar systemet

1:43 min

I Sjuhärad har ansökningarna om god man och förvaltare ökat med 15 procent på fem år, och  samtidigt är det är svårt att rekrytera folk. SKL menar dessutom att tillsynen brister.

På fem år har ansökningarna om god man och förvaltare ökat med 15 procent, i Sjuhärad och riket i övrigt. Det visar en kartläggning som Kaliber har gjort.

Ökningen gör att många kommuner har svårt att rekrytera personer som vill åta sig uppdraget och det finns också stora brister i tillsynen av gode män och förvaltare. Hela systemet borde ses över, menar Sveriges Kommuner och Landsting.

Bernt Persson har haft nytta av en god man.

– Jag får hjälp med allting som kostar pengar som jag gör, om jag går till apoteket eller affären, så avsätter de en viss summa pengar varje vecka, säger Bernt Persson.

Behovet av gode män och förvaltare har aldrig varit större än nu. Vi blir allt äldre och många psykiatriska institutioner har stängt igen.

Det finns ingen statistik över hur många människor det handlar om, men en kartläggning som programmet Kaliber har gjort, visar att tingsrätterna fick in sammanlagt 15 000 ansökningar förra året. Det är en ökning med 15 procent på fem år. Enligt tingsrätterna går de allra flesta ansökningarna igenom.

– Jag skulle tro att det behövs mer resurser ute i kommunerna för att kunna utöva tillsynen över de här ställföreträdarskapen som ju ökar, säger Eva von Scheele, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting.

Systemet med gode män och förvaltare bygger på en nästan 100 år gammal lag, som förutsätter att människor till stor del ställer upp ideellt. I princip vem som helst kan åta sig uppdraget, men många kommuner har i dag svårt att rekrytera folk.

Det finns också stora brister i kommunernas kontroll av hur ställföreträdarna sköter sina uppdrag. Regeringen väntas inom kort komma med ett nytt lagförslag, där kraven på tillsyn skärps, men Eva von Scheele skulle önska att hela systemet sågs över från grunden.      

– Det bör tillsättas någon utredning för en hel översyn av det system vi har i dag, för det är inte helt och fullt rättssäkert som man skulle önska för de mest utsatta i samhället, säger Eva von Scheele.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista