1 av 2
Nu ska SVT bli mer lokala i sin nyhetsjornalistik.
2 av 2
Lena-Marie Nilsson, redaktionschef, Västnytt. Foto: SVT

SVT öppnar redaktion igen i Borås

1:02 min

2007 stängde Sveriges Televisions Västnytt sin redaktion i Borås, men idag togs beslut att återvända. Nästa år öppnar man igen och då ska bevakningen av Sjuhärad bli bättre.

– Jag tror att en etablering kommer att betyda att vi har mer nyheter från Boråsområdet. Jag tror att vår webb bättre kommer att kunna täcka boråsområdet när vi finns i Borås, säger Västnytts redaktionschef Lena-Marie Nilsson.

Västnytt stängde sin redaktion, som då delade lokaler med P4 Sjuhärad, på hösten 2007. Sedan dess har radions lokaler minskat och nu finns inte de möjligheterna längre och var TV i stället ska hyra in sig är ännu inte klart.

– Vi stängde för att vi då fick i uppdrag att börja med morgonsändningar i Halland och då behövde fördela om våra resurser. Nu gör vi en annan omfördelning och ser man på den tekniska utvecklingen som varit så är det andra pengar vi pratar om idag. Det är lättare med redigering. Det är lättare med teknik och kameror, säger Lena Marie Nilsson.

Hon tror att det kommer att behövas mellan två och fyra journalister till redaktionen i Borås, journalister som både ska kunna filma och vara reportrar - ibland samtidigt.

I dag har SVT regionala nyhetsredaktioner på 27 orter, men i framtiden ska SVT finnas representerade på 33 orter - bland annat i Borås.

Våren 2015 är Södertälje och Helsingborg först ut, och de får också egna nyhetssändningar.
Efter det ska redaktioner byggas upp i Borås, Linköping och någon Stockholmsförort - dessutom ett ytterområde till Göteborg.

– Jag tror att föreändringarna kommer innebära mer relevanta nyheter för hela Sverige. Den regionala nyhetsstruktur vi har i dag  sattes på 70-talet då Sverige hade en befolkning på sju miljoner, då det inte fanns internet och där ingen kunde drömma om att få nyheter i mobilen, säger vd Eva Hamilton på SVT:s hemsida.

SVT hade tidigare en redaktion i Borås, men i december 2007 kom beslutet att personalen skulle flyttas in till SVT i Göteborg. Ett år senare försvann SVT: slogga från fasaden på radiohuset i Borås.

Läs mer här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista