1 av 3
"House of Knowledge" av den katalanska skulptören Jaume Plensas. Bilden visar den tänkta placeringen utanför Textile Fashion Center i Simonsland.
2 av 3
"House of Knowledge", Borås nya skulptur.
3 av 3
Konstmuseichef Pontus Hammarén och Kulturchef Eva-Lotta Franzén. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Borås får jätteskulptur

1:29 min

Borås stad har fått Sveriges största enskilda skulpturdonation någonsin. "House of Knowledge" heter 8-metersverket som invigs i slutet av maj i Simonsland.

"House of Knowledge” är en över åtta meter hög skulptur av den katalanska skulptören Jaume Plensas, uppbyggd av vindlande bokstäver.

– Fantastiskt! Jag har fångats av Plensas suggestiva skulpturer – men inte vågat tro att vi skulle få ett så betydande verk till Borås, säger Borås Stads kulturchef Eva-Lotta Franzén i ett pressmeddelande.

Prislappen är på 15 miljoner kronor, och verket är den största donationen någonsin i Sverige av en enskild skulptur. Bakom står Sparbankstiftelsen i Borås och två privatpersoner.

Donationen klubbades i sparbanksstiftelsen under dagen, och ikväll beslutar Kulturnämnden att föreslå Kommunfullmäktige att tacksamt ta emot donationen.

– Det blir en fin kombination med Sean Henrys Catafalque i närheten. Båda verken har en trygg harmoni som passar väl in i omgivningen, konstaterar konstmuseichef Pontus Hammarén.

Invigningen är planerad till 22 maj, dagen före öppnandet av årets skulptur­biennal och invigningen av hela centret.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista