Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S). Foto: Joel Wendle
BORÅS

Kommunledningen i Borås besöker Rumänien

1:00 min

Om en vecka åker fyra personer från kommunledningen i Borås till staden Buzaus i Rumänien. Syftet är att på plats diskutera de rumänska tiggarnas situation.

Socialdemokratiska kommunalrådet Ulf Olsson i Borås åker snart till Rumänien tillsammans med moderata kommunalrådet Annette Carlsson, kommunchefen Svante Stomberg och en representant från näringslivsenheten.

– Vi har blivit inbjudna av den rumänska ambassaden och borgmästaren i Buzaus, förklarar Ulf Olsson.

På plats i Buzaus ska man titta på hur staden arbetar med romerna, men också diskutera frågan om de rumänska tiggarna som bland annat finns i Borås.

Det är svårt att i förväg veta vad resan kommer att leda till, men boråsarna kommer att framföra sin syn på saken:

– Vår utgångspunkt är självklart att den situation som romerna befinner sig i inte kan lösas i Sverige utan måste lösas i Rumänien. De har ett tydligt ansvar för alla sina medborgare.

Frågan är om resan kommer att leda till något konkret.

– Det är en komplex situation som de befinner sig och det är inte helt enkelt. Men för vår del är det ändå viktigt att markera att det inte finns någon långsiktig lösning i tiggeri i Sverige.

Även om inbjudan kommer från Rumänien, så är det Borås stad som står för kostnaderna för resan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista