Stefan Fransson, personuppgiftsombud på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Foto: Jan-Åke Thorell
SJUKVÅRD

Fler vill veta vem som läst deras sjukjournaler

1:39 min

Allt fler patienter begär att få veta vilka som läst deras journaler. Antalet som vill titta i händelseloggen fördubblas varje år, säger Stefan Fransson som är personuppgiftsombud på SÄS.

– Loggen visar alla som varit inne i patentens journaler, säger Stefan Fransson, och den loggen kan man begära ut om man vill veta vem som läst.

Möjligheten att ta del av sin händelselogg på sjukhuset har funnits i några år - och allt fler vill ta del av vem som kollar i loggen. Förra året var det knappt 200 personer som begärde ujt uppgifterna och det är ungefär en fördubbling jämfört med 2012.

Och orsaken till att man vill läsa loggen är vanligtvis den samma för de flesta:

– Nästan alltid har man en misstanke om att någon varit inne och läst. Det kan till exempel vara en granne eller en kompis som säger något om en själv.

Varje år kommer sjukhuset på fyra, fem eller sex anställda som tittat i loggen utan att ha rätt till det, Men Stefan Fransson håller inte med om att det förmodligen är betydligt fler som tjuvkikar i journalerna.

– Jag tycker att vårdpersonal överlag är duktiga på att veta vad som gäller. Men det kan ju alltid slinka igenom någon.

Om sjukhuset kommer på någon att otillbörligt har tittat i journalerna kan det leda till en polisanmälan - och ytterst en fällande dom för dataintrång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista