Stefan Fransson, personuppgiftsombud på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Foto: Jan-Åke Thorell
VÅRD

Datasäkerheten brister på SÄS

1:39 min

Södra Älvsborgs sjukhus brister i sin datasäkerhet på medicintekniska datorer som finns utplacerade i olika behandlingsrum.

– Det är inte ok att vi inte uppfyller kraven i patientdatalagen, säger personuppgiftsombudet Stefan Fransson.

Det här gäller alltså inte det allmänna journalsystemet, utan ett antal enskilda datorer kopplade till olika system som står utplacerade på olika håll på sjukhuset.

– Det handlar om medicinskteknisk utrustning där man mäter till exempel EKG. Där har vi inte samma höga säkerhet som i vårt journalsystem

Det är datorer som inte är kopplade till nätverket, och det är ett begränsat antal personer som har tillgång till datorerna.

– Det är ett fåtal personer som jobbar med de här maskinerna och som kommer åt informationen.

Generellt sett så tycker Stefan Fransson att datasäkerheten på sjukhuset är bra. Men när det gäller den medicintekniska utrustningen så kommer sjukhuset att vidta åtgärder för att förbättra säkerheten.

– Vi kommer att jobba med det här under 2014. Dels analysera vad det finns för utrustning, och dels jobba med leverantörerna för att höja säkerheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista