Statliga Svenska spel stoppar spel på Melodifestivalen efter avslöjandet om röstningsfusk. Montage: P4 Sjuhärad.
SCHLAGERFUSKET

Svenska spel stoppar spel på Melodifestivalen

6:26 min

Bara om SVT kan garantera att inga röstningsrobotar tillåts kan spelet återupptas. Orsaken är P4 Sjuhärads avslöjande om röstningsfusk.

– Vi tycker att morgonens uppgifter är så pass allvarliga, att man på något sätt systematiskt kan påverka resultatet. Så vi har kommit fram till att det inte är ett säkert spel. Vi har också startat en internutredning kring det här, säger Johan Söderkvist på Svenska Spel till P4 Extra.

Vad kräver ni?

– Vi har ingen anledning att misstro SVT. Men utifrån vår horisont vill vi se att SVT presenterar en lösning som kan utestänga robotrösterna. Det är ett populärt spel som vi vet att många vill ha. Vi vill gärna kunna erbjuda det, men det måste då finnas en större säkerhet för spelarna.

Blev ni tagna på sängen av det här?

– Ja, vi har inte sett några onormala spelmönster. Det är möjligt att vi skulle ha varit lite noggrannare. Men det är svårt att förutse detta. Det kommer alltid finnas folk som vill fuska i spel. Just den här saken såg vi inte komma. 

Under torsdagsförmiddagen hade Svenska spel möten både internt och med SVT om de uppgifterna från P4 Sjuhärad om hur röstningsrobotar manipulerat vem som gått vidare i Melodifestivalen.

Spel som redan har lagts gäller tills vidare.

– Vi kan komma att ompröva det också, i så fall kommer spelarna istället att få pengarna tillbaka, säger Johan Söderkvist.

Maria Ilstedt som är projektledare för Melodifestivalen valde i dag att inte kommentera Svenska spels beslut.

– Det är deras beslut. Det säger jag inte något om.

Enligft Aftonbladet har även Ladbrokes och Betsson stängt allt spel på Melodifestivalen.

Under dagen höll SVT en presskonferens där det framkom att man nu ska ändra tävlingsreglerna med omedelbar verkan. Men spelstoppet kvarstår, enligt Svenska spel.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista