Victoria Klaiber, kulturstrateg i Ulricehamn. Foto: Bo Thorin

Idrottsträna med bokläsning!

1:26 min

Flera undersökningar har visat att ungomar läser allt mindre. Nu ska läslusten väckas till liv igen - via idrotten. Idrottsledarna kan gå före.

– Genom att vara goda förebilder och läsa med för barnen och ungdomarna. Läsa med dem och diskutera litteraturen, säger Ulricehamns kulturstrateg Victoria Klaiber.

– Det kan kanske till och med att vara så enkelt som att man börjar träningen för de små barnen med att läsa något kapitel ur en bok.

Regeringsinitiativ
Projektet heter "Läsmuskler" och är ett initiativ som tagit av regeringen och kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Via Kulturrådet har det exempelvis gett Ulricehamns kommun 200 000 kronor.

I veckan var  idrottsledare och biblioteksfolk från hela Sjuhärad samlade i Borås för att inspireras av bland annat fotbollstränaren Torbjörn Nilsson och se basketmatchen mellan Borås och Nässjö.

För tio år sedan läste 70 procent av småbarnsföräldrarna för sina barn, berättar Victoria Klaiber. Idag har det stödet halverats, till 35 procent. Idrottsledarna kan vara nyckeln till ett ökat läsande.

– Vi tror att idrottsledarna har en viktig roll när det gäller att vara goda förebilder. Barnen som inte kommer till idrotten ska vi försöka nå via biblioteken.

Bokprat på läktaren
Nu ska böckerna bli en del av träningen.

– Ja, vi hoppas ju vi kan integrera det i träningen. Till exempel med att man avslutar med att skicka med barnen böcker eller att man gör i ordning bokpåsar som föräldrarna kan ta med sig hem. Annars kan man bokprata med föräldrarna på läktaren medan de väntar på barnen, säger Victoria Klaiber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista