Statliga Svenska spel stoppar spel på Melodifestivalen efter avslöjandet om röstningsfusk. Montage: P4 Sjuhärad.
SCHLAGERFUSKET

Är svenskarna ett fuskande folk?

2:45 min

I går kunde P4 Sjuhärad avslöja fusk med telefonröstningen i Melodifestivalen i  SVT. Men ligger verkligen fusk i vår natur?

Det handlade om ett bidrag i en av de senaste årens upplagor av Melodifestivalen. En man från en ort i Västsverige kunde visa hur han programmerat en dator att automatrösta på bidraget.

Stig-Björn Ljunggren är Statsvetare och samhällsdebattör och han har tittat närmare på just hur svenskarna tänker när det gäller fusk och för honom kom det inte som en större chock.

– Jag tycker det är jätteintressant. Man brukar köra den här ”var det rätt låt som vann?” och då kan man säga att om själva omröstningen var riktig så var det rätt låt som vann - även om man moraliskt tycker någon annan borde ha kommit före. Men det här komplicerar det exemplet kan man säga, säger Stig-björn Ljunggren.

– Den nya teknik inbjuder ju till den här typen av insattser. Det kan man se när tidningarna har omröstningar i vad-tycker-du-frågor. Då påverkar man redan innan omröstnigen och får på så  fler att rösta. Man organiserar för att få ett visst resultat och det har ju varit så tidigare om man tittar tillbaka till Tio i topp där man erbjöd läsk för att få fler röster.

Är vi ett fuskande folk?

- Nej det är vi inte. Varför vi blir förbannade på det här är för att vi har en så låg toleranströskel för fusk. Det här tror jag i andra samhällen skulle betraktas som blaha blaha.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista