Helstekt rödtunga med lime och pepparrotsyoghurt.
RADIOKOCKEN 28 FEB 2014

Helstekt rödtunga med äpple och kapris

Radiokock Göran Nilsson bjuder på läcker fredagsfisk - helstekt rödtunga med äpple, kapris och kall limesås.

Fisken

  • 4 hela flådda rödtunga
  • Mjöl
  • Smör och olja till stekning
  • Salt och vitpeppar från kvarn
  • 1-2 röda äpplen
  • 2 msk kapris
  • 50 g brynt smör
  1.  Sätt ugnen på 200 grader
  2.  Salta och peppra rödtungan och vänd rödtungan i mjöl.
  3. Stek rödtungan gyllenbrun ca 1.5 minuter på varje sida.
  4. Lägg rödtungan på en ugnsform och låt den gå färdigt i ugnen.
  5. Kärna ur och klyfta äpplena med skalet på.
  6. Stek äppelklyftorna i smör någon minut.
  7. Bryn smöret i en kastrull.

Lime och pepparrotsyoghurt

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • Rivet skal av 1 limefrukt samt saft från halva.
  • 1 msk färsk riven pepparrot
  • 1 msk finstrimlad koriander eller bladpersilja
  • 1 tsk socker
  • Salt och svartpeppar efter smak
  1. Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Lägg rödtungorna på fyra tallrikar. Häll på brynt smör. Servera lime och pepparrotssåsen bredvid.
  3. Servera potatistoppar eller kokt potatis till rödtungan.

// Göran Nilsson

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".