Foto: P4 Sjuhärad.

Dialog vid matbordet ska minska ohälsan bland unga

1:21 min

I Herrljunga vill man möta sina unga vid matbordet. Det är en folkhälsosatsning som kommunen startade i höstas då man började erbjuda mat och fika helt gratis på fritidsgården i kommunen.

Åsa Kåryd är ungdomsutvecklare i Herrljunga kommun och har under det senaste året jobbat hårt med den nya fritidsgården Freetime i Herrljunga. Sen i höstas har kommunen börjat en folkhälsosatsning för att få fler unga att våga öppna sig för vuxna. Dels för att undvika ohälsa men också för att hjälpa de som har det svårt.

– Har man knutit den här vuxenkontakten innan man mår dåligt så är det mycket lättare om man skulle börja må dåligt. Just över mat så är det så lätt att samtala över kompisgränser och med vuxna, säger Åsa Kåryd.

Fritidsgården Freetime erbjuder i dag aktiviteter  och mat helt gratis för de som vill. Något som kommunen är helt ensamma om, enligt Åsa Kåryd.

– Vårt uppdrag är att skapa en miljö där alla kan ha sin plats. Det som vi satsat på är att allt ska vara gratis. Det ska inte vara segregerande på det viset att man måste välja om man har råd eller inte.

Har ni sett någon förändring efter att ni börjat med satsningen?

– Vi började i Höstas så det är klart att det är svårt att se en förändring överlag i välmående, men självklart märks det i verksamheten att det är uppskattat och positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista