Aina Johansson i spåren inför Vasaloppet.

30:e gången gillt i Vasaloppsspåret

4:45 min

Arga män, bajs överallt och konstig lukt. Aina Johansson från Vårgårda kommer ihåg det allra första Vasaloppet för kvinnor. I år gör hon sitt 30:e.

På söndag är det dags igen för 15 000 skidåkare att färdas i fäders spår. En av deltagarna är Aina Johansson från Vårgårda som i år gör sitt 30:e Vasalopp.

– Man ville köra klassikern och följa med killarna, säger hon. I början kunde jag inte åka. Jag har gått på skidorna. Men nu tycker jag att jag kan.

P4 Sjuhärad träffar Aina tillsammans med dottern Johanna under ett träningspass vid skidstadion i Ulricehamn.
Johanna gör i år sitt femte Vasalopp medan Ainas syster Gunn gör sitt 15:e. Tillsammans firar de tre alltså 50 Vasalopp ihop i år.

Ainas intresse för träning har funnits hela livet. Bland annat har hon spelat fotboll och tränat löpning. På 70-talet föddes därför idén till att genomföra en så kallad klassiker. Men då Vasaloppet inte var öppet för kvinnor tvingades de åka andra lopp.

1981 klev Vasaloppet så in i framtiden. Kvinnorna fick chansen och blev likvärdiga deltagare i världens största långlopp. Men särskilt välkomna var Aina och de övriga kvinnorna inte.

– Vi var inte populära. Min syster Gunn åkte förbi en kille. Då blev han så förbannad att han stack sin stav i hennes skida.

Många år och mil senare har Aina full koll på sträckan Sälen-Mora när hon går in i 2014 års Vasalopp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista