Melodifestivalens projektledare Maria Ilstedt. Till höger - "röstningsroboten" som automatröstat på ett av de senaste årens bidrag tusentals gånger. Foto: Fredrik Persson,TT/privat.
MELODIFESTIVALEN 2014

SVT vet vilket bidrag som robotröstat

Maria Ilstedt: Det var inte emot reglerna när det skedde.
1:44 min

Efter P4 Sjuhärads avslöjande om robotröstningen i Melodifestivalen så vet SVT nu vilket bidrag det handlar om men de väljer att inte vidta några åtgärder.

– Det var inte emot reglerna när det skedde och vi vet att den här datorinringningen inte påverkade tävlingsresultatet. Det är passé. Det viktigaste för oss nu är att se till att det inte händer i framtiden, säger Maria Ihlstedt projektledare för Melodifestivalen.

Har ni upptäckt någonting mer när ni gått tillbaka och tittat?

Vi kan bara gå tillbaks till 2012 och det här är väl det vi har sett, säger hon.

SVT har ju fått mycket kritik för det här. Hur ser du på det?

Jag kan inte riktigt förstå kritiken för det är ju inte vi som gjort fel. Man kan kanske säga att vi varit naiva och att vi inte haft en mer rigid regel tidigare. Vi vill tro att det här är en tävling som bygger på fair play. För oss blev det här faktiskt en liten chock, säger hon.

I fredags i så meddelade Svenska spel att de betalar tillbaka de pengar som satsats på andra chansen och finalen, efter att ha stängt allt spel på Melodifestivalen. Men återbetalningen gäller inte redan avgjorda vad. På svenska spels hemsida och på sociala medier uttrycker flera kunder missnöje med detta beslut eftersom spel till bra odds nu ogilitigförklaras och att det skulle vara en dubbelmoral att avgjorda spel inte återbetalas. Men Svenska spel svarar att de behandlar spelet enligt sin vanliga praxis om det förekommer misstankar om fusk eller någon typ av manipulation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".