1 av 2
Låtskrivaren Sharon Vaughn. Foto: Maja Jerosimic.
2 av 2
Dolly Parton. Foto: Matt Sayles, AP
MUSIK

Amerikansk låtskrivare som väljer Sverige framför USA

Sharon Vaughn: Jag älskar allt med Sverige.
8:26 min

Hon har jobbat med Dolly Parton, men också synts i Jills veranda på SVT och bakom Shirley Clamps schlagerlåt i år. Numera väljer den mycket meriterade låtskrivaren Sharon Vaughn Sverige - dagens musikepicentrum.

Efter att ha jobbat i flera decennier som låtskrivare i USA, inte minst i countryns Mekka Nashville, så valde Sharon Vaughn otippat nog att flytta till Sverige och Stockholm. Hon tycker det är låtskrivarplatsen nummer ett i världen numera.

"Sverige - det bästa jag gjort"
– Jag visste inget om Sverige innan. Men jag älskar allt med det och har tagits emot med öppna armar, säger Sharon Vaughn när P4 Sjuhärad träffade henne under melodifestivalen vid deltävlingen i Göteborg där Sharon Vaughn var med som en av låtskrivarna bakom Shirley Clamps bidrag.

Det hör ju inte direkt till vanligheterna att låtskrivare framgångsrika i USA flyttar till Sverige. Sharon Vaugn jobbade redan internationellt när hon fick kontakt med svenska låtskrivare, När hon klagade över att hon jämt satt på ett flygplan så fick hon en dag förslaget - att varför flyttar du inte till Stockholm?

– Jag tänkte i 30 sekunder innan jag bestämde mig för det. Tre veckor senare satt jag i en liten lägenhet i Stockholm och min hund tittade på mig som om jag inte var klok. Men det är ärligt talat det bästa jag gjort. Ett år senare hade vi årets låt med Agnes och Release me, berättar hon.

Sjöng med Dolly Parton
Sharon Vaghn tog steget från sångerska till låtskrivare på 70-talet. Hon sjöng bland annat bakom Dolly Parton. Både på skivinspelningar och på livespelningar på det klassiska spelstället grand old opry som också nämnts en del i tv-programmet Jills veranda vars sista avsnitt sänds ikväll och där Sharon Vaughn varit med som expert.

Nashville i USA är en oerhört mytomspunnen stad. Även om Nashville har världens bästa låtskrivare och musiker, så beskriver Sharon Vaughn Nashville som den svåraste staden i världen att ta sig in i som musiker. Varje år försöker 70 000 låtskrivare breaka där men bara ett fåtal lyckas, säger hon.

Musikindustrin stöps om
Hon säger också att hon sett Nashville gå igenom olika faser, att det inte är samma gemenskap idag som det var förr. Nu för tiden kan vem som helst göra musik på sin dator och allt måste inte spelas in en dyr studio som drivs av de stora skivbolagen.

Men då när det begav sig skulle allt spelas in i studio och när Sharon jobbade med att lägga bakgrundssång på 70-talet så gick hon från studio till studio och jobbade med namn som Dolly Parton, Kenny Rogers och Tammy Wynette. Ofta på samma vecka.

Dolly Parton förresten, Sharon jobbade länge bakom henne som körsångerska och hon beskiver Dolly som en av de smartaste hon känner.

– Hon är den smartaste kvinna jag någonsin träffat. Hon vet vad hon gör och hon har världens bästa låtskrivarinstikter, säger hon.

Dolly Parton var ju en föregångare i branschen som en av få kvinnliga låtskrivare. Och Sharon Vaughn har också varit ovanlig i musikbranschen utifrån sitt kön. Men idag är det fler kvinnliga låtskrivare som är verksamma i branschen och hon säger att hon är övertygad om att de kommer bli fler i framtiden.

– Kvinnliga låtskrivare är fantastiska för de ser på det på ett annat sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".