1 av 2
Foto: Sergei Chuzavkov/TT.
2 av 2
Ulrik Nilsson, moderat Riksdagsledamot från Borås. Foto: Bo Thorin/P4 Sjuhärad.
KRISEN PÅ KRIMHALVÖN

"Ryska reaktionen är oacceptabel"

Ulrik Nilsson: Man ska inte blanda sig i andra länder
2:25 min

Även om det inte blir öppet krig i Ukraina kan Rysslands agerande få stora konsekvenser för Europas ekonomi. Det menar riksdagsledamoten Ulrik Nilsson (M) från Borås.

– Den ryska reaktionen är naturligtvis oacceptabel, man ska inte blanda sig i andra länders inre angelägenheter. Det är en fara i det här att ett av Europas större länder invaderas av en stor granne, det ger lite bilder av Kalla Kriget, säger Rikdsgadsledamot Ulrik Nilsson.

– Man kan fundera på vad som händer med tillväxten, vad som händer med den ekonomiska utvecklingen i Europa. Det är en störning av världspolitiken som kan få konsekvenser även utanför området, säger Ulrik Nilsson.

Nu pratas det om Sveriges försvar, hur ser du på det?

– Det är en yrvaken reaktion. Vi har diskuterat säkerhetspolitiken väldigt lite. Det är inte så att det är ett omedelbart hot mot Sverige. Skulle motsvarande hända i något av de baltiska länderna är det ändå långt till att det ska drabba Sverige, de är medlemmar i NATO och har skydd av femte artikeln i NATO-fördraget, säger Ulrik Nilsson.

Vad händer nu?

– Min tro är att man försöker hitta vägar där man successivt trappar ner spänningsläget. Därefter diskuterar man nog vilka effekter det måste få för samarbetet mellan EU och Ryssland. Hur förhåller vi oss mot Ryssland, det är inte hur vi förhåller oss mot Ukraina, de är ändå välkomna i den västeuropiska kretsen. Det är Ryssland också, men då ställer vi krav på mänskliga rättigheter, på demokrati, på yttrandefrihet och på att man faktiskt inte gör så här mot ett grannland, säger den moderate Riksdagsledamoten Ulrik Nilsson.  

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".