Helena Kryssman. Foto: privat.
TEMA MINORITETER

Många döljer sin judiska bakgrund

4:27 min

En undersökning visar att mer än var femte europeisk jude döljer sin bakgrund. Helena Kryssman från Skene var tyst hela sin uppväxt, men inte nu längre.

– Det är kanske inte det första jag slänger ur mig när jag presenterar mig, men frågar någon så berättar jag numera, säger 25-åriga Helena Kryssman om sin judiska bakgrund.

I en undersökning från FRA, EU:s byrå för grundläggande rättigheter, står det att läsa att 22 procent av Europas judar är rädda för att skylta med sin judiska identitet.

Rädd att sticka ut
Helena från Skene är uppvuxen med en judisk pappa och kristen mamma. Förutom de närmaste vännerna var det få som var medvetna om Helenas bakgrund. Något som följde med under hela uppväxten.

– Vi var nog den enda judiska familjen i kommunen, och man förökte väl smälta in. Det var och är mycket okunskap kring religion, och det finns en hel del främlingsfientliga åsikter.

Hon berättar om att vissa gjorde hitlerhälsningar under lektionerna på högstadiet, och blev avstängda på grund av det.

– Då var det ändå mindre läge att berätta, för man var väl rädd att bli mobbad.

Året Helena fyllde 20 flyttade hon till Göteborg.

– Jag fick en vändning när jag började på universitetet. Min klasskompis hade en davidsstjärna på sig så jag frågade rakt ut -"är du judinna?". Det var hon och än idag har vi en stark vänskap. 

Ett viktigt arv
Sedan den dagen har Helena aldrig tvekat att berätta. Varje dag bär hon sin Davidsstjärna och svarar mer än gärna på frågor.
Genom att stå upp för sin identitet hoppas hon att fler kan ta efter.

– Det är viktigt att man berättar om det. Min farmor är var en av de sista som överlevde förintelsen, och för att man aldrig ska glömma av vad som hänt känns det som att jag får föra hennes historia vidare.

– Jag är stolt över min bakgrund, säger Helena Kryssman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista