1 av 3
Civilekonomstudenten Cecilia Lee hör till de som kunnat tänka sig lärarutbildningen om lönen varit bättre. Foto: Maria Hansson
2 av 3
Johan Malmberg som läser skogs- och träprogrammet i Växjö har aldrig funderat på läraryrket - särskilt med tanke på att hans fru jobbar som lärare och att arbetssituationen helt enkelt verkar för tung. Foto: Maria Hansson
3 av 3
Högskolan i Borås. Foto: Maria Hansson

Studenter väljer bort läraryrket

1:40 min

En av fyra högskolestudenter hade kunnat tänka sig att läsa till lärare, om det inte varit för lönen. Det är den vanligaste orsaken till att läraryrket väljs bort.

En undersökning som gjorts på uppdrag av lärarförbundet visar att en av fyra studenter som valt andra utbildningar hade kunnat tänka sig att bli lärare - och att den vanligaste orsaken till att yrkesvägen väljs bort är de låga lönerna.

– Jag tycker att det verkar roligt men det är för dåligt betalt. Det är det som hindrar faktiskt, att det man tjänar inte är tillräckligt, säger Cecilia Lee som läser till civilekonom på Högskolan i Borås. 

– Det finns andra utbildningar man kan gå där man tjänar mycket bättre när man är färdig. Lärarutbildningen är lång, det är svårt och man måste lägga mycket tid och engagemang i sitt jobb och tjänar man inte så mycket så lockar inte det.

Akut lärarbrist
Facken har flera gånger under de senaste åren gått ut och varnat för att Sverige inom några år kommer att stå inför en akut lärarbrist, något som också statistiken från Statistiska centralbyrån pekar på. Tomas Selin är ordförande för lärarförbundet student och han säger så här om lärarförbundets undersökning:

– Att en av fyra studenter på högskolan idag hade kunnat välja läraryrket om lönen hade varit högre visar ju att det finns många studenter som väljer bort lärarutbildningen och det är krisartat anser jag, säger lärarstudenten Tomas Selin som också är ordförande för lärarförbundet student.

-- Det kommer många förslag om att lappa och laga men det man inte kommer åt är ju egentligen lönen man tjänar över tid – där måste man agera nu för att få fler att välja läraryrket.

Regeringen föreslår bonus
I helgen presenterade Jan Björklund ett förslag som innebär att de studenter som läser till lärare inom matematik och NO-ämnena - där lärarbristen är som mest akut, ska få 25 000 kronor per ämne, max 75 000 vid lärarexamen.

– Det visar ju att regeringen har förstått att det är ett akut läge nu, både att de vill agera men också att de måste agera, säger Tomas Selin om förslaget, och fortsätter:

-- Men som vi har pratat om redan, en av fyra väljer bort yrket på grund av lönen, då tror inte jag att en examen på 25 000 om du har ett av dessa ämnen, eller max 75 000 egentligen väger upp för de här förlorade karriärvägarna och lönen över tid. Utan unga idag väljer en utbildning som ska ge dem en utveckling, som ska stimulera dem under ett helt arbetsliv och då väljer de idag bort läraryrket och det är tråkigt. Där måste man göra något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista