Foto: Jan-Åke Thorell/Sveriges Radio Sjuhärad

Nya stambanor öppnar upp för högre konkurrenskraft

1:26 min

I dag presenterar Trafikverket en utredning om nya stambanor som ska förkorta restiden med tåg. Resan mellan Göteborg, Stockholm och Malmö ska bli snabbare.

Det var i januari som regeringen gav trafikverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för en fortsatt utbyggnad av stambanan och i dag lämnades utredningen in.

Tanken är att regeringen under våren ska fatta ett beslut om en ny nationell plan för 2014 till 2025.

– Vi har särskilt bett Trafikverket se hur nästa steg ska se ut eftersom vi vill ha en ny stambana och vi behöver ha mer järnväg.

Sträckan mellan Göteborg och Borås samt Borås och Linköping finns med i utbyggningsplanen vilket kan komma att innebära bättre och snabbare förbindelser i Sjuhärads området.

– Tar man exempelvis sträckan mellan Borås och Göteborg så är det en av Sveriges starkaste pendlingsstråk och tittar man då på hur den regionala trafiken sträcker ut sig behöver vi mer stambana, mer kapacitet. Så den här utredningen som kommit in nu handlar om vilka steg regeringen nu ska ta för att fortsätta färden mot en ny stambana, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Man kommer till exempel knyta an mot Landvetter flygplats som i sin tur kommer höja konkurrenskraften i hela Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista