Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Farligt ämne i Bredareds drickvatten

Publicerat tisdag 4 mars 2014 kl 11.41

Farliga kemikalier har hittats i dricksvattnet i Bredared. Provresultaten kom i torsdags och ledde till att vattenverket stängdes av. Sedan i lördags får bredaredsborna sitt vatten från Borås.

De tester som Borås Energi och Miljö tagit på uppmaning av Livsmedelsverket visar på förhöjda halter av perfluorerade alkylsyror, PFAS.
När Livsmedelsverket slog larm om de farliga kemikalierna för några veckor sedan sa generaldirektören Stig Orustfjord så här till Dagens Nyheter.

– Jag är väldigt bekymrad. Nu måste vi få veta omfattningen på det här problemet. Det här är ett larm som jag klassar som värre än larm om bekämpningsmedel och annat i maten. Det här kan vara i klass med dioxin.

Enligt Livsmedelsverket ger ämnena inga akuta förgiftningssymptom i de halter som man har funnit i förorenade områden i Sverige.
Däremot finns en risk för hälsoeffekter om man dricker vattnet under lång tid - påverkan på sköldkörteln, levern, reproduktionssystemet eller immunförsvaret.

Att PFAS förekommer i dricksvatten är inte nytt, men att Livsmedelsverket som man gjorde nu - gick ut och krävde en kartläggning av vattnet i landets kommuner - beror på det fynd som gjordes i Kallinge i Ronneby kommun.

Där hade grundvattnet i ett område ett värde som var tre gånger högre än det tolerabla dagliga värdet för vuxna.

Fakta om PFAS

Perfluorerade ämnen har använts sedan 1950-talet. Ämnena är mycket resistenta och kan därför stanna kvar oförändrade i naturen under mycket lång tid.

PFOS, den vanligaste föreningen, har använts i en rad olika produkter såsom impregneringsmedel, brandsläckningsskum, papper, textilier, läder och rengöringsmedel.

Långvarig exponering medför risk för hälsoeffekter - påverkan på sköldkörteln, levern, reproduktionssystemet eller immunförsvaret.

EU förbjöd (med vissa undantag) användandet av PFOS 2006.

Källa: Nationalenscyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".