1 av 3
Vindkraftverk. Fredrik Sandberg / SCANPIX.
2 av 3
Tom Andersson (MP) Foto: Bo Thorin P4 Sjuhärad.
3 av 3
Foto: Bo Thorin
BORÅS

Folkpartiet i Borås kräver stopp för vindkraften

2:24 min

Folkpartiet i Borås vill stoppa alla planer på vindkraftverk i Borås. Skälen är både ekonomiska och miljömässiga, säger kommunalrådet Morgan Hjalmarsson.

– Man tar ju inte hänsyntill de närboende. Den visuell omgivningen påverkas, liksom ljud och skuggor. Det är först och främst det som jag angriper i vindkraftutbyggnaden, säger Morgan Hjalmarsson, som också har ekonomiska argument. Både privatekonomiska, med huspriser som rasar. Men också samhällsekonomiska..

Genom systemet med elcertifikat subventioneras vindkraften kraftigt. 30 till 40 procent av vindkraftens intäkter kommer från subventioner, säger Morgan Hjalmarsson som menar att vindkraften därmed kostar mer än vad den ger.

– Vindkraften är kraftigt subventionerad. Vi vet ju också att elpriserna är väldigt låga och ekonomin runt vindkraften är väldigt tveksam.

Men Miljöpartiets kommunalråd Tom Andersson håller inte med.

– Jag håller inte med i grundpåståendet, att den kostar mer än vad den ger. Om man ser till vad det kostar att producera och räknar med allt så är ju snarare kärnkraft en dyr energikälla.

Men nu vill alltså Folkpartiet i Borås stoppa alla planer på vindkraftverk i Borås. Morgan Hjalmarsson har skrivit en motion som politikerna i kommunfullmäktige så småningom ska ta ställning till.

I Borås kommun finns det idag inte något större vindkraftverk. Men det finns planer. Dels vid Rångedala, öster om Borås, där kommunala Borås Energi och Miljö vill bygga tre verk. Dels söder om Borås, vid Gäddered, där ett privat företag, Gamesa, vill bygga fem verk. Och dels på gränsen mellan Borås och Bollebygd där också Gamesa vill bygga upp till åtta vindkraftverk, något som för övrigt Bollebygds kommun kraftigt har motsatt sig.

Trots många protester från de som bor när de planerade verken så vill de flesta politiker i Sverige stödja vindkraften. Såväl de rödgröna som Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill att vindkraften subventioneras ekonomiskt. Till och med Folkpartiet centralt går emot partiet i Borås.  Endast Sverigedemokraterna står på den sida som folkpartisterna i Borås förespråkar.

– Om Sverigedemokraterna tycker som jag så får de väl göra det. Det bryr inte jag mig om.

– Jag står för mina åsikter. Sedan hoppas jag att de andra följer efter.

Bo Thorin
bo.thorin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista