BOLLEBYGD

Chef i Bollebygd polisanmäld för miljonsvindel

1:34 min

En kommunal chef i Bollebygd ska ha förskingrat stora belopp från kommunen, runt en miljon kronor. Chefen har nu polisanmälts och stängts av från sitt arbete.

Det var i slutet av förra veckan som kommunen fick signaler från en internkontroll om att allt inte stod rätt till. 

I måndags stärktes misstankarna om att den högt uppsatte chefen förskingrat pengar i många år - detta genom att göra utbetalningar från kommunen till sitt eget konto. 

– Jag är oerhört besviken kan jag väl säga! Det här är en person som är mycket kompetent och respekterad. Någonstans måste vi sätta igång ett förbättringsarbete, säger kommunchef Anders Einarsson.

I dagsläget är det oklart exakt hur mycket pengar det handlar om, men av de uppgifter som hittills framkommit rör det sig om betydande belopp, förmodligen runt en miljon kronor.

– Vi har under dagen polisanmält händelsen (som bedrägeri), och chefen har med omedelbar verkan stängts av från sitt arbete, säger Einarsson.

Oegentligheterna upptäcktes då utbetalningar verkade orimligt höga. Den högt uppsatte chefen har haft möjlighet att både ha kontroll och göra utbetalningar för sin verksamhet, och av de uppgifter som hittills framkommit har svindeln pågått under många år.

– Det handlar om utbetalningar till klienter, men pengarna har hamnat hos chefen - det tror jag med största sannolikhet, säger Anders Einarsson.

Han kommer nu att beställa en extern granskning av kommunens betalningsrutiner.

– Det är svårt att förstå att det här kunnat hända. Vi har haft brister i vår internkontroll och vi kommer nu att sätta igång ett arbete för att granska och säkra upp alla våra system. Det här är något som inte får hända, säger Anders Einarsson.

I går konfronterades den utpekade chefen med uppgifterna. Hen har medgett fel och är enligt uppgift förkrossad över det som hänt.

P4 Sjuhärad har sökt personen utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista