ULRICEHAMN

Lagligt att kapa andras identiteter

1:32 min

Jan Holm från Blidsberg utanför Ulricehamn fick sitt mailkonto kapat häromdagen, och ingen verkar kunna hjälpa honom lösa det. Att kapa någon annans identitet är ännu inte olagligt i Sverige. 

– Naturligtvis blir man väldigt upprörd över att något sånt här kan hända, säger Jan Holm.

Det var i måndags som en massa bekanta till Jan Holm hörde av sig och undrade om han mailat från Birmingham i England och bett om hjälp med pengar efter att ha hamnat i knipa. Chockad av frågan loggade han in på sitt mailkonto, och där såg allt annorlunda ut.

– Det kom upp en mailsida som inte alls liknande Gmails vanliga sida utan bestod av något som såg ut som arabiska skrivtecken.

Jan Holm hade nästan 700 kontakter på sin Gmail och alla verkar ha fått bluffmailet.  En av dem fick dagen efter sitt eget mailkonto kapat där samma bluffmail sen skickats ut. 

Jan Holm har sen försökt få tag på Google som står bakom Gmail, men utan resultat.

– Det visar sig att det är fullständigt omöjligt att nå Google, säger han.

Jan Holm hittade till slut en mailadress för supportfrågor, men fick ett automatsvar att de får så många mail att de inte kan svara på det.
P4 Sjuhärad har också försökt komma i kontakt med Google och fick till slut ett mail om att de inte kommenterar enskilda ärenden och avböjer en intervju. 

Ärendet är polisanmält, men eftersom identitetskapningar än så länge inte är olagligt i Sverige så lär det inte hjälpa.

– Nej, tyvärr är det inte brottsligt än med identitetskapningar. Men regeringen tittar på det här, och det kommer förr eller senare ett förslag på att det ska bli olagligt att kapa någon annans identitet , säger Torsten Jaekel på Polisens internetbedrägerienhet i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista