Håkan Englund är butikschef på City Sparköp. Foto: Simon Campanello.

Dörrar i kyldisken kan halvera elförbrukning

1:46 min

Dörrar på kylen kan halvera en matbutiks elanvändning, det visar forskning från Borås. Men hälften av landets matbutiker saknar stängda kyldiskar

City Supermarket i Borås ingår i projektet Belivs för att minska energiåtgången i livsmedelsbutikerna. De har bytt ut kylsystemet, börjat värma lokalen med spillvärme och så har de satt in dörrar i mejeriavdelningen.

– Vi har sparat mer el än vi trodde från börjat, vi har minskat energikostnaden med 70 procent, säger butikschefen Håkan Englund.

Energikrävande bransch
Livsmedelsbutiker står idag för upp emot fem procent av Sveriges total elanvändning så det finns mycket att spara in på.

Ulla Lindberg på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, är koordinator för projektet. Enligt henne kan många matbutiker mer än halvera sin energiförbrukning bara de lyckas hålla kvar kylan på rätt plats.

– En bra åtgärd är att se till att det är varorna som hålls kalla och att inte värmen åker ut från kyldisken, säger hon.

Hur många matbutiker saknar dörrar framför kylarna idag?

– Det är säkerligen mer än hälften av alla butiker.

Stor investering
En förklaring till att få satt upp dörrar på kylarna är ekonomisk. Det är en stor investering, men Håkan Englund på City Sparköp säger att med det goda resultat de har fått kommer de snabbt att gå jämnt ut.

– Det är så dyrt att många drar sig för att göra det, men nu har vi mätningar som visar att det verkligen ger resultat så att andra butiker också vågar investera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista