Foto: Lise Åserud/TT

JO-kritik: polisen är för långsam med vapenlicenser

Det tar tid att få licens för vapen i Västra Götaland - alldeles för lång tid enligt Justitieombudsmannen JO som nu kritiserar polismyndigheten för de långa handläggningstiderna.

Att väntan är lång på att få sin ansökan om vapenlicens behandlad har P4 Sjuhärad berättat om tidigare.
Många jägare och sportskyttar har vittnat om flera månaders väntan på att ens bli tilldelad en handläggare på polisen.

Polisens långsamma hantering av handlingarna har skapat irritation i jägarkåren, men också försatt vapenhandlare i en besvärlig sits då de blivit stående med sålda vapen i lagren eftersom köparna inte kunnat betala och hämta ut sina vapen utan en licens att visa upp.

Privatpersoner har JO-anmält polismyndigheten, och nu har Justitieombudsmannen granskat handläggningstiderna. JO väljer att rikta kritik mot polismyndigheten inte bara här, utan också i Stockholms län, Skåne och Hallands län som utmärker sig särskilt med lång väntetid.

Polisen uppfyller inte förvaltningslagens krav på snabb handläggning, slår JO fast.

JO noterar dock att polisen har försökt att åtgärda problemet genom att anställa ny personal och utbilda personal. I Västra Götaland planerar man att effektivisera hanteringen av vapenlicenser genom att utbilda personal på närpolisstationerna så att de kan hjälpa sökande att i ett tidigt skede komplettera sina licensansökningar med nödvändiga uppgifter och därmed skynda på handläggningsprocessen.

JO skriver avslutningsvis att man förutsätter att polismyndigheterna kommer att jobba vidare för att komma tillrätta med de otillfredsställande handläggningstiderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista