1 av 4
Snel hest. Foto: Pressbild
2 av 4
Anna Migheto ledare för Alingsås konsthall. Foto: Caroline Widenheim/Sr
3 av 4
Pressbild
4 av 4
Pressbild
ALINGSÅS

Hackers, porr och fildelning blir konst i Alingsås

Mighetto: Konsten utmanar den digitala världen
5:09 min

Före och efter internet har mycket i samhället förändrats. I höst visar Alingsås konsthall en utställning som undersöker hur fenomen som porrtidningar i skogen och äganderätt har påverkats.

Utställningen görs i samarbete med det internationella konstkollektivet F.A.T, som står får Free Art and Technology. Kollektivets initiativtagare Evan Roth kommer till Sverige för en föreläsning i samband med vernissagen.

– Utställningen tar upp hur det såg ut innan internet, och hur man hittade vägar till gemensamma intressen och livsstilar då. Men också hur det ser ut i dag, efter internet inträde, säger Anna Mighetto, chef på Alingsås kulturshus.

En fråga som väcks i utställningen är den om upphovsrätt och fildelning. F.A.T.-kollektivet anser att upphovsrätten inskränker den konstnärliga friheten. Ett av verken är byggt utav så kallade routrar. Via dem kan besökarna koppla upp sig mot ett nätverk, och ta del av material som ligger på fildelningssajten The Pirate Bay.

– Vi som konsthall balanserar på gränsen genom att ställa frågan om vad man får göra och inte, säger Anna Mighetto.

Dessutom undersöker konstnären Geraldine Juárez spänningen mellan dåtid och nutid genom porr. Förr fanns gömmor med porrtidningar i skogsområden, i dag finns porren tillgänglig hela tiden via nätet.

– Det handlar om hur det såg ut innan internet, vilka vägar man hittade då jämfört med de man hittar idag, säger Anna Mighetto. 

Utställningen startar den 6 september och håller på fram till jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".