Björn Carlsson i ljudlabbet. Foto: Simon Campanello/SR
VETENSKAP

Borås-teknik hittar de jobbigaste ljuden

1:48 min

Hur slipper man höra grannens höga musik? Vilken dörr som stänger ute mest ljud är lätt att ta reda på, men nu kan ett nytt labb på SP i Borås ta reda på hur man bäst stänger ute de jobbigaste ljuden.

Björn Carlsson är sektionschef på ljudavdelningen på SP i Borås och han visar upp ett nybyggt laboratorium i husets nedre våning.

– Här har vi arton högtalare som kan återskapa ett ljudfält, berättar han.

Nytt labb
Audiovisualiseringslabbet ser ut som en biosalong med sex stolar omgivna av högtalare som står mitt i rummet. Här kan en testpanel slå sig ned för att avgöra hur höga, skarpa eller sträva olika ljud i ens omgivning upplevs.

Resultatet kan användas för att avgöra hur bra nya elektronikprodukter låter, var i huset en värmepump bör placeras eller hur man bäst stänger ute grannens musik. Björn Carlsson spelar upp ett exempel på hur valet av dörr kan påverka det sistnämnda.

– Det vi hör nu är att nästan alla höga frekvenser är borta, det är bara basen och trummorna kvar, säger han.

Lägst är inte alltid bäst
Den dova musikslingan kan visualiserar hur en viss typ av dörr filtrerar bort delar av musiken. Med en knapptryckning på datorn går det att byta ut dörren och därigenom avgöra vilken som släpper igenom det minst jobbiga ljud - vilket inte alltid är den som släpper igenom minst ljud.

– Det är inte så enkelt för att ett ljud blir sämre bara för att det är starkare. Ljudets karaktär är minst lika viktigt för slutresultatet, säger Björn Carlsson.

Vart leder de här försöken tror du?

– Det här är ett ovärdeligt verktyg för att kunna bygga framtidens städer och framtiden produkter på ett humant sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista