VÅRGÅRDA, HERRLJUNGA

Bandet snart klippt på biogasanläggning

3:53 min

För sex år sedan gick ett tjugotal lantbrukare i Vårgårda och Herrljunga ihop för att bygga en biogasanläggning där gödsel förvandlas till fordonsgas. Den 20 augusti är det dags för invigning.

Bakom den 70 miljoner kronor dyra satsningen står 21 lantbrukare i Vårgårda- och Herrljungatrakten som tillsammans har bildat den ekonomiska föreningen VH Biogas. 

Anläggningen var från början tänkt att vara igång redan hösten 2012, men för ett par år sedan blev bygget kraftigt försenat då nya och hårdare miljökrav från Länsstyrelsen innebar en kraftig fördyrning av projektet.

Efter ett välkommet investeringsbidrag från Länsstyrelsen på 20 miljoner kronor kunde biogasprojektet till slut fortsätta, och den 20 augusti i år är det alltså dags för invigning.

– Vi kommer att producera en årsförbrukning till 2000 fordonsgasbilar per år, och ersätta 2 miljoner liter diesel, säger mjölkbonden Tobias Kullingsjö som är ordförande i VH Biogas.

Lantbrukarna i föreningen kommer att leverera gödsel från både ko, gris och höns, så väl som växtrester och en del slaktavfall till biogasanläggningen.

Gödslet rötas sedan till en biomassa som bönderna tar tillbaka för att använda sig av i sitt lantbruk. Ur gödslet utvinns också metangasen som ska säljas som fordonsgas till en distributör med fordonsgastappar i framförallt västra Sverige. 

– På gårdsnivå är det jättekul att jag både kan odla mat och producera energi av det jag gör. Sedan är det jätteroligt miljömässigt att ta ett steg till mot ett hållbarare samhälle och ett hållbarare lantbruk, säger Tobias Kullingsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista