Foto: Peter Elvemo/SR
MARK

Moderaterna tror på hästnäringen

Hästentreprenör: Tufft att bedriva hästverksamhet
4:42 min

Lyft hästen i valrörelsen - det mår Sverige bra av. Det basunerar nu Moderaterna ut när partiet för tillfället befinner turné att lyfta frågan kring just hästnäringen

I dag fick Jeanette Kobilsek och Stallyckan i Skephult besök från en fyra politiker stor Moderatskara för att diskutera förutsättningar för att bedriva hästnäring i Sverige.

Partiet menar att hästsporten, som landets näststörsta idrott, fyller en viktig roll då näringen sysselsätter cirka 30 000 personer. I dag var en partidelegation på besök på Stallyckan i Skephult i Marks kommun, som bland annat riktar in sig på funktionsnedsatta. Cecilia Widegren är riksdagsledamot och ansvarig för hästfrågor i Moderaterna. Hon förklarar varför partiet nu riktar sig på just hästar.

– Den är bred, den når många, den är ålders- och könsoberoende. Det spelar ingen roll om du har funktionshinder eller inte. Det är Sveriges näststörsta idrott.

Hästentreprenören Jeanette Kobilsek riktar främst in sig på den sociala biten av hästridning och menar att regelverket kring hästnäring kan vara komplicerat.

– Det är mycket regler och tillstånd. Det är tufft om man behöver anställa.

Jeanette Kobilsek märker av att politiker har börjat intressera sig för hästfrågor.

– Men jag hoppas att fler partier än Moderaterna tog sig tid och kom ut och lyssnade på hästföretag.

Cicilia Widegren avfärdar att den senaste hästturnén skulle vara någon typ av valfläsk.

– Det är precis tvärtom. Jag har jobbat med de här frågorna i nästan tolv år och vet det är ett långsiktigt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".