Tranemo

Telefonbedragare i farten

1:43 min

Telefonbedragare som utger sig för att ringa från företaget Skanova försöker lura Telias kunder att de tagit över Telias funktion som telefonbolag. En drabbad är 67-åriga Leena Sarenlöv i Tranemo, som nu vill varna för bedragarna.

Leena Sarenlöv blev uppringd av någon som hävdade att hon numera var kund hos Skanova och att de därför hade ett nytt, billigt erbjudande om telefonabonnemang. Men eftersom Leena inte hade fått någon information från Telia om något sådant så anade hon oråd.

– Telia brukar alltid skicka hem brev om de höjer taxorna eller det blir några ändringar, men vi har inte fått någon information. Folk ska absolut inte gå med på det som de påstår att Telia inte finns kvar. Och att det är så billigt, man skulle få ringa gratis, men jag vet att sådana bolag finns inte.

Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, påpekar att Telia alltid skickar ut brev till sina kunder när stora förändringar sker. Och det är inte första gången som telefonbedragare utger sig för att ringa från Skanova. Han är förvånad över bedragarnas tilltag och fantasi.

– Det som är lite komiskt är att Skanova är en del av Telia och är det bolag som äger kopparnätet i Sverige. Men Skanova har inga som helst relationer till slutkunder. Det är lite märkligt hur man lägger upp sådana här historier när man försöker lura kunder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista