VALET 2014

Bostadsbristen viktig fråga för Bollebygd

5:37 min

Bostadsbristen är ett allt större problem i Bollebygd. För många är det ett stort bekymmer att inte få tag på ett boende. Och för kommunen är det en viktig framtidsfråga att snabbt lyckas få fram nya lägenheter. 

I dagsläget står nästan 900 personer i kö hos det kommunala bostadsbolaget Bollebo, som bara har drygt 300 lägenheter i sitt bestånd.

– Vi måste få till stånd flera byggen samtidigt under lång, lång tid framöver. Mata på med fler hela tiden, säger Carolin Folkesson, som är plan- och byggchef i Bollebygd.

Växande befolkning 
Fler lägenheter är en viktig framtidsfråga för kommunen, som har en växande befolkning. I kommunhuset finns också stora förhoppningar om att intresset för att flytta till Bollebygd ska att öka ytterligare. Den framtidstron är tätt knuten till den nya järnvägen som ska byggas. Götalandsbanan, som ska bli den nya stambanan mellan Göteborg och Stockholm, ska gå rakt genom Bollebygd, med en station på ett nytt läge i Bollebygd.

– Vi måste ta tillvara de utvecklingsmöjligheter som öppnar sig med det, säger Carolin Folkesson.

Liksom många andra kommuner så har Bollebygd haft svårt att få fart på bostadsbyggandet. Kön till det kommunala bostadsföretaget Bollebos lägenheter har vuxit med 100 personer bara det senaste året.

Eftersöker fler aktörer
Bollebo ligger i startgroparna för nybyggnation av 58 lägenheter på Skattegårdstomten i centrala Bollebygd, bara ett stenkast från torget. Men med det höga tryck på lägenheter som nu finns, så räcker ju inte det särskilt långt. Och Bollebo är en för liten aktör för att på egen hand kunna bygga bort bostadskön, säger företagets vd, Helen Persson Alsin.

– Vi klarar inte att bygga bort kön själva utan vi behöver ha fler privata aktörer som kan hjälpa till att bygga lite mer. Så jag hoppas att vi kan hjälpas åt med att bygga bort bostadsbristen.

Plan- och byggchef Carolin Folkesson menar alltså att kommunen framöver behöver jobba med flera nya detaljplaner samtidigt, för att möjliggöra nybyggnation av bostäder. Och det kommer att ställa stora krav på kommunens planavdelning.

– Vi kommer att behöva ökad bemanning. När man ökar takten så är det klart att bemanningen också behöver hänga med i det, säger Carolin Folkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista