1 av 3
Fr.v: Roger Wilhelmsson (M), Mats Bogren (NU) och Inga-Kersti Skarland (S). Foto: Niclas Odengård.
2 av 3
Dalums skola hotades av nedläggning. Foto: Jan-Åke Thorell
3 av 3
Foto: Katarzyna Korza / TT.
VALET 2014

Inga löften om Ulricehamns byskolor

Hör hela debatten: "Kvalitén går först"
16 min

Ulricehamns elever dras med dåliga resultat, och tre skolor har varit på vippen att läggas ner. Vad ska hända med Ulricehamns skolor? Löftena uteblev när tre av stadens partier möttes i debatt.

I januari förra året var det nära att skolorna i Vegby, Marbäck och Dalum las ner av ekonomiska skäl. Skolorna blev kvar den gången, men framtiden är oviss.

Skolan i Ulricehamn är omdiskuterad sedan länge, inte minst på grund av att elevernas resultat dessutom sviktar.

Inför valet är skolfrågan uppe på agendan på allvar i Ulricehamn, och idag möttes tre av partierna i debatt: Roger Wilhelmsson (M), Inga-Kersti Skarland (S) och Mats Bogren (NU).

Första frågan blev "ska någon skola på landsbygden läggas ner?" Ingen av parterna ville ge några definitiva garantier. 

– Det viktigaste för oss är att säkra skolans kvalité, oavsett var eleverna bor i kommunen. Det finns inga aktuella förslag på att någon skola ska läggas ner, men kvalitén är det övergripande, sa Roger Wilhelmsson (M).

– Kan vi bibehålla kvalitén i skolan ska landsbygdsskolan självklart vara kvar. Det är ingen ekonomisk fråga, sa Mats Bogren (NU).

– Finns det ett tillräckligt elevunderlag finns det ingen anledning att diskutera den här frågan, sa Inga-Kersti Skarland (S).

Hör hela debatten i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".