FOTBOLL

Här stoppas sändningen från Portugal

1:14 min

Portugisiska Rio Ave kände sig illa behandlade av Elfsborg - därför stoppades P4 Sjuhärads sändning från matchen igår kväll. Elfsborgs Björn Bördin tillbakavisar dock kritiken.

Lyssnare i radion, mobilen och webben fick inte chansen att höra gårdagens live-sändning från Europaleaguematchen mellan Elfsborg och Rio Ave.

Matchen hade just börjat när en representant från Rio Ave beordrar att sändningen ska stoppas.

– Jag är ledsen, men du får inte sända något live. Det var inte tillåtet för vår radio, säger representanten och hänvisar till mötet i Borås för en vecka sedan.

Reporter Staffan Kulneff hävdar bestämt rätten att nyhetsrapportera i alla fall 15 minuter från matchen, men representanten står på sig.

– Om jag ser dig göra en enda liverapport bryter jag sändningen. Elfsborg betalade inte oss, säger han.

Strax efter blir det tyst på ledningen från Portugal.

Konflikten startade i Borås
Bakgrunden till den stoppade sändningen är en konflikt från förra veckan då Rio Ave gästade Borås för matchen mot Elfsborg.

Elfsborg, som äger mediarättigheterna, krävde då att portugisisk tv och radio - som var på plats i Borås - skulle betala 1 500 Euro vardera för att få sända matchen.

Rio Aves presschef Marco Aurélio Carvalho tycker att Elfsborg agerade konstigt, till P4 Sjuhärad säger han att kravet på pengar kom sent, bara cirka 15 minuter innan matchstart.

– Björn tvingade mig och klubbens president att gå runt stadion med våra kreditkort för att betala, säger Marco Aurélio Carvalho.

Klubbarna gör ofta upp
Marco Aurélio Carvalhos bild är att klubbar ofta gör upp om att inte kräva betalning. När Rio Ave spelade mot IFK i Göteborg för några veckor sedan kom klubbarna överens om att inte kräva betalning av media. Men pengarna är inte hela konflikten.

Rio Aves presschef Marco Aurélio Carvalho är också förvånad och upprörd över bemötandet klubbens president fick i Borås.

– Ingen från Elfsborg sa ett ord till presidenten eller talade om för honom var han kunde sitta eller liknande, det var inte respektfullt.

Björn Bördin, säkerhetschef i Elfsborg och den som hanterat mediabevakningsfrågorna, tillbakavisar kritiken om dåligt bemötande.

– Vad ska vi mer göra, vi tog emot dem och skötte om dem på allra bästa sätt, säger han.

Bördin säger vidare till P4 Sjuhärad att det inte är konstigt att Elfsborg krävde betalning och att han försökte lösa konflikten på torsdagskvällen genom att erbjuda Rio Ave motsvarande betalning som Elfsborg krävt.

Men att det uppstod en konflikt i Borås i förra veckan är tydligt.

– Nu var det ju så att de bara kom in med sitt tv-gäng och talade om för oss vilka regler som skulle gälla här i Borås, då är det klart att vi måste vara tuffa och sätta hårt mot hårt och ta betalt för våra rättigheter, säger Björn Bördin.