KULTUR

Brasse Brännström har avlidit

1:16 min

Skådespelaren Lars Erik "Brasse" Brännström är död. Enligt SOS Alarm skickades en ambulans till hans bostad i centrala Stockholm igår kväll, och hans tidigare hustru Git Erixon bekräftar dödsfallet.

– Han finns inte med oss längre, säger hon till Aftonbladet.

Brasse Brännström medverkade i mängder med filmer, tv-serier och teateruppsättningar. Hans genombrott kom under tidigt 70-tal som en del av komikerparet Magnus och Brasse, tillsammans med den tidigare studiekamraten Magnus Härenstam.

Oscarsnominerades
Men det är för det hyllade barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter som många minns Brasse Brännström. Så här sa han själv om programmet förra året när han blev intervjuad av Lotta Bromé i P4 Extra:

– Vad jag måste säga i det här sammanhanget är att vi var väldigt, väldigt många som var med om att göra det där programmet. Men på ett märkligt vis har det blivit att det blev Magnus och jag som gjorde "Myror och elefanter", men det var ju drösar av animatörer och författare och konstnärer och kompositörer, så man får inte glömma de rackarna. Men det är ett program jag är väldigt stolt över.

Brasse Brännström blev 1988 Oscarsnominerad som medförfattare till filmen Mitt liv som hund. 2001 fick han en Guldbagge för bästa manliga biroll i filmen Sprängaren.

Brasse Brännström blev 69 år, och det är många som sörjer honom - bland annat Magnus Härenstam som säger till TT att han är ledsen och förtvivlad över Brännströms bortgång, men också stolt och glad över att ha fått vara hans arbetskamrat och nära vän.

Gjorde åtskilliga krogshower
Brasse Brännström och Magnus Härenstam gjorde flera omtalade krogshower i Stockholm på restaurangerna Bacchi Wapen och Berns under 1970-talet.

Tillsammans med Lill Lindfors och Aller Johansson bildade de produktionsbolaget Limabrall som satte upp flera stora privatteatersuccéer i Stockholm under 1980-talet.

Brasse Brännström spelade till exempel huvudrollen i musikalen "Sugar" som gick i hela 385 föreställningar bara i Stockholm i slutet av 70-talet.

Hade även en allvarlig sida
Han gjorde också tillsammans med Magnus Härenstam huvudrollerna i flera av regissören Lasse Hallströms filmer på 1970-talet.

I filmerna "En kille och en tjej" från 1975 och uppföljaren "Två killar och en tjej" (1983) spelade Brasse Brännström rollen som den fumlige killen som har svårt med relationerna.

Men det fanns också en dramatisk sida i Brasse Brännströms skådespeleri. Han kunde inte bara spela roliga killar. Han fick fin kritik för sin roll i Kjell Gredes "Klara Lust" från 1972 och på Guldbaggegalan 2002 belönades han med priset för bästa manliga biroll för gestaltningen av en sliten kvällstidningsjournalist i "Sprängaren", baserad på Liza Marklunds roman.

Hans sista roll på film blev i Mats Arehns film "Bäst före" som kom 2013.

En mindre känd sida av Brasse Brännströms karriär var att han blev nominerade till Oscarsgalan 1988 för manuset till "Mitt liv som hund", tillsammans med Lasse Hallström, Reidar Jönsson och Pelle Berglund.

 Filmen blev Lasse Hallströms internationella genombrott.

FAKTA: BRASSE BRÄNNSTRÖM

  Skådespelaren Lars Erik "Brasse" Brännström föddes 1945 i Stockholm. Han slog igenom stort som både tv-underhållare och filmskådespelare på 70-talet, bland annat i det mycket populära barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter" tillsammans med Magnus Härenstam och Eva Remaeus. 

Brasse Brännström gjorde tillsammans med Magnus Härenstam huvudrollerna i flera av regissören Lasse Hallströms filmer på 1970-talet, bland annat "En kille och en tjej" 1975. De båda gjorde också flera omtalade krogshower i Stockholm på restaurangerna Bacchi Wapen och Berns.  Tillsammans med Lill Lindfors och Aller Johansson bildade Brännström och Härenstam produktionsbolaget Limabrall som satte upp flera stora privatteatersuccéer i Stockholm under 1980-talet. 

En mindre känd sida av Brasse Brännströms karriär var att han blev nominerade till Oscarsgalan 1988 för manuset till "Mitt liv som hund", tillsammans med Lasse Hallström, Reidar Jönsson och Pelle Berglund.  Brasse Brännströms sista roll på film blev i Mats Arehns film "Bäst före" som kom 2013. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.