Annika Petzäll vill lyfta missbruksfrågan

1:09 min

Drogmissbruk ignoreras av politikerna. Det menar Annika Petzäll som vill lyfta frågan och få politikerna att lyssna på vetenskapen i stället för att tycka.

För två år sedan kom nyheten om att den då 24-åriga riksdagsledamoten och före detta Sverigedemokraten William Petzäll avlidit efter att ha överdoserat. William Petzäll hade fram till den tidpunkten varit öppen sitt missbruk vilket även var anledningen till han William Petzäll blev utesluten ur Sverigedemokraterna. Han valde dock att sitta kvar som politisk vilde och spenderade sin sista tid i riksdagen med att endast driva frågor kring missbruk.

En som stod nära William Petzäll och följde honom på nära håll var Annika Petzäll. Mamma till William Petzäll. Med anledning av årsdagen och det stundande riksdagsvalet har Annika Petzäll valt att lyfta frågan kring missbruk för att få politiker att vakna.

– När man läser ett partiprogram och det står att man har rätt till vård, att det är en mänsklig rättighet så är det ett stort gap, säger hon.

– Här dör unga människor. Drygt 500 per år. Det är minst en om dagen och det får ingen uppmärksamhet. Och därför vill ge den här gruppen en röst.

Annika Petzäll poängterar att hon agerar helt opartipolitiskt och menar att det viktigaste är avkriminalisering. En missbrukare hör hemma i vården och inte i rättssalen. Budskapet kommer att spridas genom bland torgmöten i till exempel Borås och Annika Petzäll hoppas att samhället får upp ögonen för problematiken.

– Man kan säga att jag gör det till Williams ära. Men observera att jag gör det för de som lever.